Goud

Goud2017-08-12T20:49:31+00:00

Wat is goud?

Goud is zacht, helder, geel, een natuurlijk materiaal dat miljoenen jaren geleden onder enorme druk is ontstaan in de diepere gelegen lagen van de aardkorst. Puur goud is van nature een zacht metaal en daardoor moeilijk tot een sieraad te verwerken. Ter verharding wordt goud dan ook gemengd met bijmetalen. Een paar voorbeelden hiervan zijn zilver, koper, …, zo ontstaan de zogenaamde goudlegeringen. Goud is gelegeerd met palladium om te voldoen aan de Europese normen i.v.m. nikkelallergie, wat de prijs duurder maakt. In Europa wordt de hoeveelheid puur goud die aanwezig is in een sieraad uitgedrukt in duizendste . Zo heeft puur goud, beter bekend als karaats goud, een waarde van 1000 duizendste. 18 karaats goud dat voor een deel uit puur goud bestaat, heeft derhalve een waarde van 750 duizendste. De rest is meestal zilver of koper. Ieder gouden voorwerp dat in België verhandeld wordt moet voorzien zijn van een geldig keurteken.

• 14 karaat 585/1000
• 18 karaat 750/1000
• 20 karaat 916/1000
• 22 karaat 916/1000
• Gehalte van platina 950/1000

Smeltpunt van goud is 1062 °C

Wat is platina?

Platina is duur. Er is geen enkel ander metaal dat zulke hoge zuiverheidsgraad van verwerking heeft. Alleen platina zal noch verslijten, noch zijn diepere kleur verliezen, noch huidallergieën veroorzaken. De zeldzaamheid, het nauwgezet productieproces, het gewicht, de duurzaamheid en stevigheid, alsook de meesterlijke vakmans-‘finishing-touch’ maken uw platina juweel erg waardevol met een tijdloze schoonheid en een unieke uitstraling. Platina wordt gekozen wanneer alleen het beste (allerbeste) goed genoeg is. Platina is duurder dan goud (tot 2 maal duurder). Het verwerken van platina is moeilijker waardoor het maakloon van een platina juweel hoger ligt.

Het symbool is Pt – Soortelijk gewicht is 21,4 – Smeltpunt van platina is 1772 °C

Wat is witgoud?

Zoals vermeld is goud van nature uit geel. Om witgoud te bekomen zal men het goud legeren met palladium, welk het goud wit kleurt. De bekomen legering is echter gebroken wit. De witgouden juwelen worden meestal behandeld door een afwerkinggraad van rhodium. Dit rhodiëren geeft de witgouden juwelen zijn zuivere witte kleur. Bij slijtage van een juweel kan deze een gele schijn achter laten. Dit kan verholpen worden door het juweel opnieuw te laten rhodiëren. Nog niet zolang geleden gebruikte men nikkel voor het legeren van goud om zo’n witte kleur te krijgen. Hoewel nikkel het goud een witter kleur geeft dan met palladium waardoor rhodiëren overbodig wordt, is dit bij de wet verboden en af te raden. Nikkel leidt immers vaak tot hevige allergische reacties.

Wat is roodgoud?

Dit is goud met een legering van koper en een beetje zilver.
Naarmate men meer koper toevoegt zal de legering roder worden.