Parels

Parels2017-08-12T20:47:35+00:00

Wij bieden een ruim assortiment kwaliteitsparels en diamanten.

Geschiedenis van de parel

De geschiedenis staat bol van de legendes en verhalen over parels. Ooit het kostbaarste product op aarde. Het privilege van keizers, koningen en maharadja’s. Parels waren een symbool van hun rijkdom en macht. Zo is het verhaal van Cleopatra die, om indruk te maken op Marcus Antonius, een parel in een glas wijn vergruist en opdrinkt. Omgerekend naar onze tijd vertegenwoordigt dit aperitiefje, volgens de gegevens van Plinus een kapitaal van zo’n 12 miljoen euro. In de Middeleeuwen trok een ridder liefst met een parel naar het slagveld. Deze parel moest geluk brengen. Men dacht dat het een gestolde traan van een engel was. Letterlijk een geschenk uit de hemel. Tijdens de verovering van de Nieuwe Wereld ontstaan een ware ‘pearlruh’ bij de ontdekking van pareloesters in de meren van Centraal Amerika. Jammer genoeg worden hierbij bijna al de zoetwater populaties uitgeroeid. Gelukkig brengt rond deze tijd de Japanner Kokichi Mikimoto dit wonderlijk product van de levende natuur weer in ieders bereik. Hij brevetteert een methode om parels te kweken door een kleine kern handmatig in het zachte vlees van een pareloester in te brengen. De toevalsfactor wordt hierdoor omzeild en de oester begint in een natuurlijke reflex parelmoer rond dat vreemde lichaam af te zetten. Na twee , drie jaar kan men een zogenaamde cultuurparel oogsten. Dit is dan ook een zuiver natuurlijke parel, waarvan enkel het groeiproces op gang werd gebracht door menselijke interventie. Voor de rest zorgt nog steeds moeder natuur.

Tegenwoordig worden bijna alle parels op deze manier gekweekt. Van een normale pareloogst is slechts 20% gaaf genoeg om als juweel dienst te doen. Ongeveer 5% van deze parels kunnen we als topklasse beschouwen. Een vrouw die een dergelijk parelsnoer bezit en draagt mag zich erg gelukkig prijzen.

Groei van een parel

Een parel groeit langzaam. Het hangt af van de temperatuur van het water en soort van de pareloester. Hoe warmer het water, hoe sneller het gaat.

Soorten parels

• Echte parels: Een deeltje dringt binnen in een oester. Deze gaat zich beschermen en gaat parelmoer rond het deeltje produceren.
• Gekweekte of Cultive parels: In tegenstelling tot een echte parel bezit een gekweekte parel een door de mens ingezette kern (parelmoerbolletjes). Met andere woorden, de natuur wordt een handje geholpen.
• Japanse Biwaparels komen uit het Biwa-meer. Deze parels hebben warme kleuren.
• Chinese zoetwaterparels worden in een groot aantal vormen en intensieve kleuren gekweekt.
• Akoya parels: Deze zoutwaterparels worden gekweekt in Japanse wateren. Deze kunnen tot 8mm groeien. Hun vorm is perfect rond en zijn van hoogste kwaliteit. Hebben een zeldzame pinkroze kleur, met een optimale glans waardoor ze een metaalachtig karakter krijgen. Later worden deze parels ook in China gekweekt maar halen niet de kwaliteit van de Japanse.
• Mabe parels worden in grootte oesters gekweekt. Deze moeten voorzichtig behandeld worden anders kan de parel beschadigd worden. Ze hebben een bronze kleur.
• Zuidzee parels worden geproduceerd in Australië, Indonesië en Filippijnen. Deze parels hebben een grootte van 10 à 20 mm. Hoe ronder de parel, hoe zeldzamer. Kan ongeveer 10 jaar duren om een collier samen te stellen. De zuidzeeparel wordt beschouwd als de meest zeldzame en duurste parel.
• Tahiti of Zwarte parels zijn cultuurparels. Ze hebben een zilvergrijs, blauwachtig, bruinzwart of aubergine kleur. De kleur wordt beïnvloed door de aanwezigheid van minerale zouten, door plankton en temperatuur van het water. Meer dan 6 jaar is er nodig om een parel te vormen. Op een oogst van 2000 oesters zijn er slechts 10 parels van waardevolle kwaliteit.

Hun waarde wordt bepaald door:

• de parelmoerglans
• de diameter
• de vorm
• perfectie aan haar oppervlakte: spots=plekken
• alle oneffenheden
• vergroeiingen
• putjes
• puntjes
• doffe plekken
• verkleuringen

Verzorging van parel sieraden

Om lang plezier te beleven aan je waardevolle sieraden is het een must om te weten dat parels willen ademen. Parels zijn een natuurproduct en vereisen enig onderhoud. Cosmetica, parfums, deodorants, haarlak grijpen de parels aan. Pas na het opmaken en kappen mag je na ongeveer 30 min. je parels aandoen. Schoonmaakmiddel is ook nadelig voor je parels. Na het dragen van je parels kan je deze met een vochtige, zachte doek reinigen. Warm water is hiervoor perfect. Als je de parels lang niet draagt is het aangeraden deze op een vochtige plaats te bewaren. Om je parels te bewaren is het goed van deze gescheiden te houden van andere juwelen. Je kunt ze in een zachte doek wikkelen of in een stofzak leggen. 1 keer per jaar is het ook aangeraden van je parelsieraden te laten controleren. Eventueel opnieuw laten knopen.

Hoe kan je zien dat het om een echte parel gaat ?

Je kunt voorzichtig op de parel bijten. Wanneer deze zacht is gaat het om een namaak. Echte parels zijn hard en ook zwaarder. Echte parels voelen ook koud aan.